ASUNNON ETSIMINEN

Hongkongissa ei ole ns. suomalaiskeskittymää, vaan olemme jakaantuneet melko tasaisesti koko Hongkongin alueelle: Hong Kong Island, Kowloon ja New Territories.

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa ottamalla heti yhteyttä kiinteistövälittäjään (real estate agent). Kerro välittäjälle toiveesi: kalustettu vai kalustamaton asunto, hintataso, makuuhuoneiden vähimmäismäärä sekä muut toiveet (esim. taloyhtiössä uima-allas, kuntosali, lyhyt matka työpaikalle/lasten kouluun). Tarkista myös, millaiset liikenneyhteydet asunnolle on. Jotkut taloyhtiöt järjestävät asukkailleen oman liityntäliikenteen (shuttle bus) lähimmälle metroasemalle. Kiinteistövälittäjä kuljettaa sinut ja mahdollisen perheesi kohteesta toiseen, ja näytöt ovat yksityisnäyttöjä. Asunto voi löytyä jo muutamassa päivässä.

Hyvä vaihtoehto on majoittautua aluksi Serviced Apartmentiin eli asuntohotelliin ja käydä asuntonäytöissä kaikessa rauhassa. Jotkut asuvat asuntohotellissa pysyvästikin.


Kerrostaloasuminen on yleisin asumisen muoto. Asuntojen hinta- ja vuokrataso ovat korkeita, ja huonekoko voi olla totuttua pienempi. Etenkin makuuhuoneet saattavat olla hyvin pieniä. Asuntoilmoituksissa ilmoitetut asuntojen koot ovat bruttokokoja, joissa on mukana ulkoseinät ja ko. asunnon osuus yleisistä tiloista. Talosta riippuen, asunnon todellinen koko on noin 70% ilmoitetusta koosta. Asuntojen koot ilmoitetaan neliöjalkoina (sq ft). Asuntoilmoituksissa vuokran suuruus ilmoitetaan joko ”inclusive management fee” eli vuokra sisältää taloyhtiömaksun tai  ”exclusive management fee”, jolloin taloyhtiömaksu tulee vuokran päälle. Maksun suuruus vaihtelee taloyhtiöstä toiseen.

Kiinteistövälittäjiä on tuhansia, ja asiakkaista on kova kilpailu. Vapaana olevia asuntoja ja kiinteistövälittäjien nimiä löydät esimerkiksi näiltä sivuilta: Squarefoot, HongKongHomes, Go HomePropGO.

VUOKRASOPIMUS

Vuokrasopimuskäytäntöjä on runsaasti. Vuokrasopimus on erittäin yksityiskohtainen, jossa vuokralaiselle asetetaan lähes kaikki velvoitteet, sillä Hongkongissa lainsäädäntö turvaa vuokranantajan oikeudet vahvemmin kuin vuokralaisen. Vuokrasopimusneuvotteluissa on kuitenkin lähes aina neuvotteluvaraa niin vuokran suuruudessa kuin asunnon varustuksessa. 

Kun sopiva asunto on löytynyt, asunnon omistajalle tehdään yleensä kiinteistövälittäjän kautta vuokratarjous, jonka hyväksymisen jälkeen asunnon välittänyt kiinteistövälittäjä laatii alustavan vuokrasopimuksen. Vuokratarjousta tehtäessä on tärkeä muistaa mainita, että vuokratarjoukseen sisältyvät sekä neljännesvuosittain maksettava government fee että joka kuukausi maksettava management fee, sillä nämä kustannukset voivat nostaa kuukausivuokraa usealla tuhannella dollarilla. 

Alustavan vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä vuokralainen yleensä maksaa yhden kuukauden vuokraa vastaavan summan, joka takaa asunnon vuokralaiselle siihen saakka, kunnes myös vuokranantaja on allekirjoittanut alustavan sopimuksen. Sopimuksen astuttua voimaan, maksu korvaa ensimmäisen kuukauden vuokran.  

Seuraavaksi kirjoitetaan virallinen vuokrasopimus, jonka yhteydessä vuokralainen maksaa takuumaksun (security deposit). Takuumaksu on normaalisti kahden kuukauden vuokraa vastaava summa, joka palautetaan vuokralaiselle vuokra-ajan päätyttyä ilman korkoa ja vähennettynä mahdollisilla korjauskuluilla, jotka ovat syntyneet asunnolle aiheutetuista vahingoista.  

Vuokrasopimus solmitaan yleensä kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen vuoden jälkeen kummallakin osapuolella on oikeus kirjallisesti irtisanoa sopimus vuokrasopimuksessa määritellyn irtisanomisajan (tavallisesti 1-2 kuukautta) mukaisesti. Jo vuokratarjousta tehtäessä kannattaa neuvotella irtisanomisajasta. Mikäli irtisanot vuokrasopimuksen ensimmäisen sopimusvuoden aikana, saatat kuitenkin joutua maksamaan joko kokonaan tai ainakin osittain ensimmäisestä vuodesta jäljellä olevien kuukausien vuokrat. Vuokrasopimukseen kannattaa yrittää sisällyttää diplomatic clause eli sopimusehto, joka vapauttaa vuokrasopimuksesta siinä tapauksessa, että joudut muuttamaan toiseen maahan kesken sopimuskauden. 

HKSAR:lle  maksetaan vuokrasopimuksesta leimavero, mikä on puoli prosenttia kahden vuoden vuokrasta sekä nimellinen hallintomaksu.Tämä kustannus jaetaan puoliksi vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Kiinteistövälittäjän välityspalkkiosta puolet maksaa vuokranantaja ja puolet vuokralainen. Vuokralaisen maksama välityspalkkio on tavallisesti suuruudeltaan puolen kuukauden vuokra. 

Hongkongissa ei ole vuokrasääntelyä ja tyypillistä on, että vuokrantarkistukset seuraavat hyvinkin kiinteästi yleistä asuntomarkkinatilannetta.

SÄHKÖ, VESI JA KAASU

Vuokrasopimusten yhteydessä tehdään myös siirtosopimukset kaasun, veden ja sähkön jakelusta asuntoosi. Yleensä joko välitysyritys tai vuokranantaja hoitaa nämä puolestasi, ja maksat heille siirtosopimuksiin liittyvät takuumaksut. Jos teet sopimukset itse, voit tehdä ne alla olevien yritysten kautta. 

Hongkongissa on kaksi sähkölaitosta, joista Hong Kong Electric Company (HKEC) hoitaa sähkönjakelun alueelle Hong Kong Island ja Lamma ja China Light & Power (CLP) alueille Kowloon, New Territories ja ulkosaaret. Tehtyäsi sähkönsiirtosopimuksen, se astuu voimaan muutaman päivän sisällä. Yritykselle maksettava takuusumma lasketaan asunnon koon ja arvioidun kulutuksen mukaan. Säilytä takuusummatosite, sillä ainoastaan sitä vastaan saat pantin takaisin. Lisätietoa: HK Electric ja CLP Hong Kong.

Vedenjakelusopimuksen siirtämiseksi ota yhteys vesilaitoksen, The Water Supply Department, asiakaspalveluun. Vesilaitos perii myös takuusumman laskutuksen siirryttyä nimellesi. Lisätietoa: The Water Supply Department.

Kaasu on yleisin energialähde vedenlämmityksessä ja ruoanlaitossa. Towngas jakaa kaasun lähes poikkeuksetta koko Hongkongin alueelle. Myös Towngas vaatii takuumaksun kaasusopimuksen siirrosta nimellesi. LisätietoaTowngas.

ASUNNON VARUSTUS 

Hongkongissa on joitakin kuukausia lukuunottamatta hyvin kosteaa, joten huoneilmankuivaajat (dehumidifier) ja kaappeihin laitettavat ”raeboksit” (ruokakaupoista, PriceRitestä, Japan Home Centrestä) ovat tärkeitä välineitä kosteusongelmaa ja hometta vastaan taisteltaessa. Asuntokierroksella kannattaa pitää silmät ja nenä auki – homeen haistaa tai voi jopa nähdä. 

Asunnoissa ei ole kiinteää lämmitysjärjestelmää, joten sähköpattereiden tai lämpöpuhaltimien hankkiminen on välttämätöntä kahdestakin syystä: ne paitsi pitävät asunnon lämpimänä kylmien talvikuukausien aikana myös kuivattavat asuntoa. Ilmastointilaitteiden käyttö on välttämätöntä kuumimpien kuukausien aikana. Hongkongissa sähkövirran jännite on sama kuin Suomessa eli 220 V (50 Hz). Sähköpistoke on ”brittiläinen” pistoke kolmella neliskulmaisella pinnillä.  

Muuttotavaroittesi saapumista odotellessasi yksi vaihtoehto asuntohotelli- tai hotelliasumiselle on muuttaa sisään uuteen kotiin ja vuokrata huonekalut ja muu tarpeellinen kodin varustus siihen saakka, että muuttokonttisi saapuu. Voit myös halutessasi varustaa koko kodin täällä asumisen ajaksi vuokrahuonekaluin. Kodinvarustuspaketit sisältävät lähes kaiken, alkaen huonekaluista aina koriste-esineisiin ja kodintekstiileihin. Vuokrausta tekevillä huonekaluliikkeillä on tarjottavana kodinvarustuspaketteja eri pituisiksi ajanjaksoiksi, alkaen yhdestä kuukaudesta aina useampiin vuosiin. Yksityiskohtaiset tiedot saat esimerkiksi seuraavista vuokrapalveluita tarjoavista huonekaluliikkeistä: Indigo Living, Home Essentials ja Tree.


lokakuu 2019
M T K T P L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Ei tapahtumia
facebook logo