Hongkongissa on tarjolla lukuisia kansainvälisiä kouluja. Koulu aloitetaan lastentarhasta (kindergarten) noin kolmen vuoden iässä. Koulupäivän pituus on kindergartenissa tyypillisesti kolme tuntia päivässä. Kansainväliset alakoulut (primary school) aloitetaan viiden vuoden ikäisenä, ja tällöin koulupäivän pituus on 6-7 tuntia. Yläkouluun (secondary school) siirrytään noin 11 vuoden iässä.  

Ikä ei kuitenkaan aina merkitse suoraan luokka-astetta, vaan sen määrittämiseen vaikuttavat mm. lapsen aikaisemmat opinnot sekä se, missä vaiheessa vuotta kukin koulu katsoo tietyn ikäryhmän päättyvän. Toisissa kouluissa ensimmäisen luokan aloittavat kaikki kalenterivuoden aikana viisi vuotta täyttävät, kun taas toisissa kouluissa ensimmäiselle luokalle voivat tulla sellaiset lapset, jotka ovat täyttäneet viisi vuotta elokuun loppuun mennessä. On siis tavallista, että samalla luokalla on sekä vuotta vanhempia että vuotta nuorempia oppilaita. 

Kansainvälisiin kouluihin voivat hakea kaikki lapset – niin paikalliset kuin Hongkongissa asuvat tai sinne muuttavat ulkomaalaiset. Useisiin kouluihin voi hakea asuinpaikasta riippumatta, mutta joissakin kouluissa koulupaikka määräytyy kotiosoitteen mukaan. Kansainvälisiä kouluja löytyy ympäri Hongkongia. Kouluilla on käytössä jonotuslistat, joiden perusteella oppilaita valitaan kouluun. Jonotusaika englanninkielisiin kouluihin riippuu koulusta, sijainnista ja lapsen iästä. Koulupaikan hakeminen kannattaakin aloittaa heti muuttopäätöksen varmistuttua, sillä koulupaikkaa voi joutua odottamaan yllättävän kauan. Lista Hongkongin kansainvälisistä kouluista löytyy oheisesta linkistä: International Schools in Hong KongTarkista tiedot koulujen omilta kotisivuilta.

Kouluihin hakeminen aloitetaan ottamalla yhteyttä kouluun, jolloin on hyvä selvittää koulukohtainen jonotilanne sekä pääsyvaatimukset. Tämän jälkeen koululle täytetään kirjallinen hakemuslomake. Hakuprosessi on yleensä maksullinen. Hakuprosessiin sisältyy luokkatasoon suhteutettu testi, joka voi olla esim. ryhmätilanne tai haastattelu. Seuraavan lukuvuoden koulupaikkoja haetaan yleensä edellisenä syksynä. Hakemuksia otetaan vastaan kuitenkin pitkin vuotta, sillä oppilastilanne elää koko ajan. Lukukausimaksut ovat koulukohtaisia.

Kouluvuosi alkaa elo-syyskuussa ja jatkuu kesä-heinäkuulle. Koulut ovat kiinni 2-3 viikkoa joulun aikaan, yhden viikon sekä kiinalaisen uuden vuoden että pääsiäisen aikaan ja noin kaksi kuukautta kesällä. 

Lapset voivat opiskella myös kotiopetuksessa, vaikkapa silloin, jos koulupaikkaa joutuu odottelemaan tai Hongkongissa asuminen on lyhytaikaista. Tällöin opetus voi tapahtua omien huoltajien ohjaamana yhteistyössä suomalaisen kotikunnan koulun kanssa tai vaihtoehtoisesti internetin välityksellä Etäkoulu Kulkurissa.

 
lokakuu 2019
M T K T P L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Ei tapahtumia
facebook logo