JULKISET LIIKENNEVÄLINEET

Julkiset liikennevälineet, taksit mukaan lukien, ovat erittäin edullisia. Verkosto on kattava ja liikkuminen turvallista, myös yöaikaan. Ruuhkia on ajoittain keskusta-alueella ja tunneleissa.

Metro (MTR) on nopea ja kätevä tapa liikkua paikasta toiseen, myös lentokentälle (Airport Express). New Territories -alueella toimii lisäksi Light Rail Transit. Ruuhka-aikoina junissa on tungosta. Bussiverkosto on kattava ja CityBus & NWFB ja Kowloon Motor Bus liikennöivät koko Hongkongin alueella. Bussien lisäksi tarjolla on vihreitä ja punaisia minibusseja. Star Ferry on Hongkongin saaren ja Kowloonin välillä liikennöivä matkustajalautta. Hongkongin saarella Centralissa sijaitsevilta laitureilta (Central ferry piers) lähtevät säännöllisesti liikennöivät matkustajalautat lähisaarille (mm. Lantau, Lamma, Cheung Shau ja Peng Chau). Hongkongin saaren pohjoisosassa, itä-länsisuunnassa, kulkevat kaksikerroksiset raitiovaunut (tram), joita hongkongilaiset kutsuvat myös nimellä dingding. Astu raitiovaunuun sisään takaovesta ja maksa matkasi vasta poistuessasi etuovesta. Matkan hinta on kiinteä matkan pituudesta riippumatta. Lisätietoa julkisesta liikenteestä: Transport Department.

Octopus-kortti on kätevä maksuväline paitsi liikennevälineissä myös lukuisissa muissa paikoissa, kuten esim. kioskeissa, pysäköintihalleissa ja kaupoissa. Voit hankkia kortin mm. metroasemien palvelupisteestä (Customer Service Centre). Korttiin voi ladata lisää saldoa metroasemilla olevissa automaateissa (add value machine) tai esim. 7-Eleveneissa. Lisätietoja erilaisista Octopus-korteista sekä niiden käyttötarkoituksista ja erilaisista ominaisuuksista löydät täältä: Octopus. Jos maksat busseissa ja raitiovaunuissa matkasi käteisellä, sinulla on oltava tasaraha.

Takseja on paljon, ja ne otetaan yleensä lennosta. Taksitolppia löytyy vilkkailta alueilta. Taksin voi myös tilata, mistä palvelusta veloitetaan pieni lisämaksu. Punaiset taksit (urban taxis) saavat ajaa koko Hongkongin alueella. Vihreät taksit ajavat New Territories –alueella ja siniset vain Lantaun saarella. Taksien on käytettävä taksamittaria ja matkustaja maksaa matkasta taksamittarin osoittaman summan. Mittarilukemaan lisätään mahdolliset tietullit, tunnelimaksut ja lisämaksut matkatavaroista. Taksinkuljettaja on velvollinen antamaan matkasta kuitin, jos matkustaja sen haluaa. Matkustajan on käytettävä turvavyötä, mikäli autossa sellainen on. Kuljettajien englanninkielen taito on puutteellinen, mutta yleensä he ymmärtävät osoitteet englanniksi. Lisätietoa takseista: Transport Department.

AJOKORTTI

Hongkongissa tulee mainiosti toimeen ilman autoa. Joillakin alueilla elämä on kuitenkin helpompaa, jos käytössä on auto. Hongkongissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Mikäli oleskelet Hongkongissa korkeintaan 12 kuukautta (visitor to Hong Kong), voit ajaa täällä autoa voimassa olevalla suomalaisella ajokortilla tai kansainvälisellä ajokortilla. Muussa tapauksessa sinun on hankittava hongkongilainen ajokortti. Hongkongilaista ajokorttia varten tarvitset virallisen käännöksen suomalaisesta ajokortistasi. Suomen Hongkongin pääkonsulaatti auttaa tässä, http://www.finland.org.hk. Toimita ajokortin käännös johonkin Hong Kong Transport Departmentin alaiseen toimistoon (licensing office) ja saat hongkongilaisen ajokortin ilman ajo- tai kirjallista koetta noin viikon sisällä. Tarkemmat tiedot: Transport Department.
lokakuu 2019
M T K T P L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Ei tapahtumia
facebook logo