Hongkongissa on tarjolla lukuisa määrä kansainvälisiä pankkeja, joista suurimmat ovat HSBC, Standard Chartered, Citibank ja Bank of China (Hong Kong). Henkilökohtaisen tilin avaaminen on periaatteessa yksinkertainen prosessi, mutta on kuitenkin syytä varautua siihen, että aikaa saattaa kulua ennen kuin saat pankkitilin käyttöösi.

Pankkitili avataan pankkikonttorissa.Tarjolla on useita eri tilivaihtoehtoja. Tiliä avattaessa mukana on oltava passi ja/tai Hongkongin henkilökortti (Hong Kong ID). Mikäli avaat puolisosi kanssa yhteisen tilin (joint account), myös hänen on oltava paikan päällä ja todistettava henkilöllisyytensä samanlaisin dokumentein. Lisäksi pankki haluaa yleensä todisteen asuinosoitteestasi Hongkongissa (proof of address). Sellaiseksi käy esimerkiksi vuokrasopimus tai nimelläsi osoitteeseesi tullut sähkö-, puhelin- tai kaasulasku. Todiste asuinosoitteestasi ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Pankki vaatii usein myös työnantajan todistuksen sinun tai puolisosi työsuhteesta. Tarkista pankista, mitä muita asiapapereita kenties tarvitaan.

Pankkitiliisi liitetyllä kortilla (jonka noudat pankkikonttorista 3-5 v päivän kuluttua sen anomisesta) voit nostaa käteistä rahaa automaateista (ATM) ja maksaa (EPS tai UnionPay) ostoksia suuremmissa liikkeissä. Ravintoloissa ja pikkuliikkeissä käteiskortti ei välttämättä käy maksuvälineenä.

Erilaisista luottokorteista ja niiden myöntämisen edellytyksistä tai ehdoista kannattaa tiedustella pankkitilin avaamisen yhteydessä. Hongkongissa käytetään shekkejä hyvin yleisesti. Kun avaat shekkitilin (current account), kannattaa tilata samalla ensimmäinen shekkivihko, jonka saat postitse kotiisi. 

Voit liittää tiliisi maksuttoman verkkopankkiasioinnin (internet banking) ja tilata palvelun tiliä avatessasi. Muutaman päivän sisällä saat pankista kirjeitse vahvistuksen tilisi liittämisestä  verkkopankkiin, minkä jälkeen aktivoit tilin verkkopankkikäyttöön. Verkkopankkiasiointia varten oleva tunnuslukulaite (security device) anotaan erikseen. Tunnuslukulaitteen saavuttua kotiisi postitse, sinun on aktivoitava myös sen käyttö verkkopankissa. Verkkopankissa tehtävien maksusiirtojen raja on aluksi kaikilla nolla dollaria. Siirtoraja on anottava halutun mukaiseksi erikseen. Useimmat pankit tarjoavat myös ilmaisen puhelin-pankkiasioinnin (phone banking).

Laskujen maksamiseen on useita kanavia: verkkopankki, maksuautomaatit, shekki, postitoimistot, 7-Eleven, Watson’s, Mannings.
lokakuu 2019
M T K T P L S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Ei tapahtumia
facebook logo